Un element-cheie al meditatiei

Meditatia trece rapid pragurile dintre o simpla metoda de relaxare si o maniera de redirectionare a organismului spre o stare de bine. Persoanele care practica meditatia pot folosi muzica in acest scop – le sporeste puterea de concentrare si ii ajuta sa obtina starea extrema de relaxare la care meditatia isi face cu adevarat vazute beneficiile. Atat proaspat-initiatii cat si persoanele experimentate sunt de acord ca muzica poate fi responsabila pentru mare parte din reusita unei sedinte de meditatie, indiferent de tipul acesteia.

Inainte sa alegi muzica, oricare ar fi varianta spre care tinzi, trebuie sa iei in considerare faptul ca aceasta trebuie sa aiba un component constantsunetele binaurale. Aceste sunete contribuie la imblanzirea ritmului cerebral, trecandu-l de la starea de stres, la cea de relaxare totala. Asa cum unele persoane aleg sa inceapa procesul de meditatie prin concentrarea atentiei asupra respiratiei, altele prefera sa faca acest lucru prin intermediul muzicii. Este o alegere care iti apartine intru totul, in functie de preferintele personale, cele doua varinate fiind la fel de eficiente.

In momentul in care te hotarasti sa iti incepi astfel exercitiile, ai mai multe optiuni:

– Muzica clasica

– Muzica gregoriana si sunetele primordiale  

– Sunetele din natura

– Muzica instrumentala

Este important sa pui lucrurile in practica si sa iti dai seama prin experienta personala daca muzica este o cale ce te poate ajuta in mod real. Nu putine sunt persoanele care prefera linistea deplina pentru a atinge un prag superior de relaxare. Ba mai mult, in unele cazuri muzica este blamata pentru distragerea atentiei. Verifica de care parte a baricadei te afli; vezi ce prefera simturile tale. La acest capitol nu ai de ce sa urmezi sfaturile unui terapeut sau ale prietenilor – doar tu vei afla ce ti se potriveste şi care este varianta careia ii poti rezona.

Text: Daniela Mihalcea; Foto: Guliver