Cum actioneaza asupra ta

Prima si cea mai importanta schimbare pe care meditatia o aduce in viata ta este eliminarea stresului. Meditatia incetineste activitatea sistemului nervos simpatic – cel care pune organismul in alerta. O activitate scazuta a acestui sistem nervos inseamna si o reducere a numarului de hormoni ai stresului: adrenalina, noradrenalina si cortisolul – fiecare dintre acestia fiind o sursa continua de stres. Odata cu aceasta, beneficii precum productivitate crescuta la birou sau un somn mai bun in timpul noptii isi fac imediat aparitia. Alte aspecte pozitive? Iata-le:

Stare generala mai buna. In timpul meditatiei inveti sa te concentrezi pe o anume parte din corpul tau. Iar atunci cand faci acest lucru, sangele este directionat spre zona respectiva. Astfel tesuturile vor fi mai bine oxigenate si vor primi doze crescute de substante hranitoare.

Creste puterea de concentrare. Meditatia te invata sa iti controlezi mintea si sa o folosesti cu eficienta maxima.

Stimuleaza sistemul imunitar. Studiile in domeniu au demonstrat ca meditatia intensifica activitatea celulelor care distrug bacteriile si celulele canceroase. Prin meditatie trimiti oxigen in toate partile corpului, iar celulele canceroase nu se pot dezvolta in prezenta oxigenului.

Reduce durerile musculare. Datorita fluxului mare de oxigen din sange, muschii se relaxeaza.

Mentine santatea inimii Reducerea cantitatii de hormoni ai stresului si oxigenarea mai buna a tesuturilor scade tensiunea arteriala, impiedica subtierea arterelor coronariene si reduce riscul de infarct.

Te face mai fericita. Meditatia te ajuta sa te conectezi cu sinele. Atunci cand traiesti doar ghidata de inima si sentimente, reusesti sa te identifici mai usor cu cei din jur, sa ii intelegi mai bine. Acest lucru iti aduce o bucurie ce nu depinde de elemente exterioare, ci doar de propriile trairi.

Traiesti in prezent. Daca analizezi gandurile care iti trec prin minte, vei observa ca majoritatea au legatura cu trecutul sau viitorul. Fie iti este teama de ce se va intampla, fie regreti ce-a fost. Astfel nu traiesti si nu te bucuri de prezent. Atunci cand meditezi esti 100%  in prezent.

Imbunatateste relatiile cu cei din jur. Deseori avem conflicte cu cei din jur din cauza unor lucruri nesemnificative, devenind o sursa continua de stres si nefericire. Meditatia te invata sa nu mai dai importanta lucrurilor marunte. Atunci cand meditezi, te identifici mai usor cu cei din jur si automat esti mai atenta la calitatile lor, iar defectele devin nesemnificative.

Toate aceste beneficii vin in timp, nu peste noapte. Meditatia este un proces de durata, prin care inveti sa te cunosti, sa te explorezi. Ca sa te bucuri de schimbari trebuie sa faci pasi mici in fiecare zi.

Text: Daniela Mihalcea, Foto: Guliver