iti pierzi interesul la inceputul relatiei de cuplu

Ce inseamna cand iti pierzi interesul la inceputul relatiei de cuplu? Daca sunteti de putin timp impreuna insa deja te gandesti ca nu iti mai iubesti partenerul sau daca nu mai esti interesata de partener, inseamna ca trebuie sa spui „Stop!”? Descopera ce spun specialistii psihologi si terapeuti de cuplu, citati de Mind Body Green.

Adesea, se intampla sa iti doresti un partener de cuplu? Si, la fel de des, de indata ce il gasesti, te lovesti de aceeasi problema? Iti pierzi interesul la inceputul relatiei de cuplu? Nu te teme, spun psihologii, aceasta senzatie este destul de comuna si normala. Daca deodata nu mai esti interesata de partener, desi sunteti de putin timp impreuna, daca iti pierzi interesul inseamna, de fapt, ca tu insati te blochezi emotional, de frica de a nu te pierde pe tine in relatia de cuplu.

Majoritatea oamenilor au doua temeri mari in cuplu: teama de a fi respinsi si teama de a se pierde pe sine, daca pierd controlul, devenind vulnerabili, in fata celuilalt. Sub teama de a te pierde pe sine in cuplu se afla teama de a fi respinsa, refuzata. Daca si tu iti pierzi interesul la inceputul relatiei de cuplu, psihologii spun ca, de fapt, te temi ca iti pierzi propria identitate in cuplu. Te cuprinde, de fapt, teama ca pierzi controlul si de aceea nu te oferi cu totul, cu tot cu vulnerabilitati celuilalt. Insa, cand faci asta, cand te blochezi tu insati, te respingi te tine insati. Si tocmai de aceea iti pare ca nu mai esti interesata de partener.

Te temi ca iti pierzi interesul la inceputul relatiei de cuplu? De fapt, de temi ca iti pierzi identitatea in cuplu, ca pierzi iubirea

Putem iubi cand ne iubim pe sine, nu cand incercam sa avem controlul iubirii sau cand ne sacrificam pe noi insine. Cand te simti iubita si demna de iubire pentru ca tu insati te iubesti, poti primi iubire, pe care la randul tau o vei putea impartasi. Insa, daca te abandonezi, daca renunti la tine si la ce reprezinti tu, la identitatea ta, nu vei avea ce iubire sa oferi. Vei oferi o farama de atasament, tocmai de teama de a nu pierde relatia, de a nu deveni vulnerabila, de a nu pierde controlul.

Adesea, crezi ca daca renunti la tine sau daca incerci sa detii controlul pentru a primi iubire si a evita respingerea, cealalta persoana te va face sa te simti completa, in siguranta, demna de dragoste. Insa, a incerca sa cauti implinirea ta in iubirea oferita de partener, a incerca sa-ti gasesti sensul propriei persoane in celalalt este ca o adictie. Te simti bine pe moment insa, atunci cand iubitul nu este langa tine, te simti goala, singura, pustiita, dornica de mai mult. Pana la urma, pentru ca nu poti impartasi iubirea, cand te abandonezi tu insati, pentru ca te simti goala de teama ca iti pierzi identitatea in cuplu, ajungi sa iti pierzi interesul la inceputul relatiei de cuplu.

Cum se repeta acelasi ciclu si cum il poti schimba

Pana cand nu vei invata sa te iubesti pe tine, vei repeta acelasi ciclu. Oricat vei fi de atrasa de un alt partener la inceputul relatiei, de indata ce te vei oferi celuilalt, vei incepe sa pierzi atractia. Si de aici mai e un pas pana cand iti pierzi interesul la inceputul relatiei de cuplu.

Cand inveti sa te iubesti pe tine, sa te vezi, sa iti vezi valorile, atunci nu vei mai fi dominata de teama de a fi respinsa, pentru ca tu insati nu te vei mai respinge. Cand nu mai lasi teama ca pierzi controlul sa te domine, cand nu te mai simti in pericol de fi abadonata sau pierduta, nu vei mai incerca sa primesti iubirea din alta parte. Vei avea iubirea in tine.

In plus, atunci cand nu stii sa te iubesti, vei atrage doar partenerii ce se abandoneaza la randul lor, ce se pierd la randul lor, intr-un anumit fel. Te vei auto-sabota in dragoste alegand partenerul ce cauta sa detina controlul prin iubire. Vei cauta sa oferi iubire nelimitat, in loc sa primesti iubire. Vei cauta parteneri in oglinda si vei alege partenerii ce pretind iubirea prin furie sau prin a te face sa te simti vinovata sa nu oferi mai mult.

Aceste dinamici toxice in cuplu sunt inevitabile atunci cand te lasi prada abandonului de sine. A te abandona pe tine insati inseamna ca vei dori sa detii controlul asupra celorlalti, inseamna ca vei dori ca ceilalti sa implineasca nevoile pe care tu insati nu le poti implini. De aceea ajungi sa iti pierzi interesul la inceputul relatiei de cuplu. asa ca, atunci cand incerci sa primesti iubire neiubindu-te tu si pretinzand de la partener acea dragoste, iar iubitul tau incearca sa primeasca iubire fiind neajutorat sau dimpotriva agresiv, nu va dura mult pana cand relatia se va termina.

Citeste si: Cum sa te iubesti pe tine: ce fac & ce nu fac oamenii puternici

Foto: Guliver