Egoism sau altruism? Cum sa-ti capeti echilibrul intre cele doua.

E greu sa alegi intre egoism sau altruism cand ai de luat o decizie. Ca sa nu ii ranesti pe ceilalti, dar sa ai grija in primul rand de tine, trebuie sa analizezi, pas cu pas, “ regulile sociale” care te influenteaza.

Ai grija de cei pe care-i iubesti, dar nu uita sa iti dedici timp tie insati. Cum sa alegi calea cea buna intre egoism si altruism? Cum e mai bine sa fii? Trebuie sa alegi doar una dintre cele doua sau exista o cale de mijloc? De obiecei, te simti obligata sa alegi ori una, ori alta. In societate ti se spune ba sa fii competitiva si individualista, ba sa te lasi deoparte pe tine si sa ii sprijini pe ceilalti.

Te confrunti zilnic cu astfel de situatii: o prietena are nunta programata intr-o zi in care trebuie sa mergi la o conferinta importanta sau bona suna si spune ca se simte rau cu 10 minute inainte sa iesi pe usa. Situatiile sunt multe si nu stii ce sa alegi: egoism sau altruism? Care e limita dintre a avea grija de tine intr-un mod responsabil si a fi pur si simplu egoista?

Cum sa alegi intre egoism sau altruism

Raspunsul la aceste intrebari presupune sa recunosti ca esti prinsa intre aceste doua directii dictate de societate, iar apoi sa analizezi fiecare situatie in parte, noteaza Oprah.com. Urmatorul pas este sa alegi ceea ce te face pe tine sa te simti bine, indiferent de consecintele sociale, iar apoi sa ramai la alegerea ta sincera, fara sa devii critica cu tine insati, cum vor face detractorii tai.

Ca sa nu te mai judeci atat de dur, constientizeaza ca nu exista o decizie perfecta, care sa nu atraga criticile altora. Daca o iei la stanga, vor intreba de ce nu te-ai dus in dreapta si invers.

Sa spunem ca nu stii ce sa alegi intre nunta prietenei tale si conferinta la care te-ai inscris. Noteaza regulile sociale care te-ar determina sa te duci la nunta, iar apoi pe cele care te-ar determina sa te duci la conferinta. De exemplu: “Alina va suferi daca nu merg la nunta ei si nu ar trebui sa ranesc pe cineva drag”. Apoi: “Daca ratez aceasta sansa de a participa la conferinta, cariera mea ar putea regresa sau stagna ani intregi”. Dupa ce notezi toate “regulile” care iti trec prin cap, citeste-le folosindu-ti raspunsul negativ interior. Acest raspuns este un sentiment de inclestare, anxietate, furie sau negare care apare in timp ce citesti o regula. E un sentiment, nu un gand. E un fel de instinct. Cand simti ca apare, opreste-te si foloseste-ti rezistenta interioara ca sa iei o decizie.

De exemplu, cand citesti regula care spune ca, daca ratezi conferinta, o sa stagnezi din punct de vedere profesional, s-ar putea sa fii in dezacord cu ea. S-ar putea sa te simti trista, sa te simti ca intr-o inchisoare, lipsita de optiuni, s-ar putea sa simti furie si teama. Lasa sentimentele sa iti spuna ce vrei, de fapt, sa alegi. S-ar putea sa ajungi la concluzia ca “niciun job nu merita sa iti pierzi bucuria de a trai viata”.

Analiza alegerilor te va scuti de critica de sine

Daca vei proceda la fel cand nu stii ce sa alegi – egoism sau altruism – o sa constientizezi ca numai tu esti responsabila pentru toate alegerile tale. Nu prietenii, nu sefii, nu parintii tai. Vei mai constientiza si ca, atat timp cat deciziile tale nu pot fi pe placul tuturora, intotdeauna e mai bine sa alegi ceea ce ti se pare tie corect.

Nu e usor sa alegi intre egoism sau altruism, ba chiar e infricosator uneori. Dar, odata ce o faci, prin exercitiu, vei fi in afara sistemului nedrept de critici din partea ta si a celorlalti si te vei adapta creativ la fiecare situatie cu care te confrunti.

FOTO: Guliver

Citeste si: 5 reguli care te ajuta sa iei decizii mai repede.