depresia bipolara

Depresia bipolara este o tulburare de dispozitie caracterizata de cicluri de depresie majora si momente de manie intensa. Aceste doua conditii reprezinta parti opuse ale spectrului, cand vine vorba de tulburari emotionale.

Depresia bipolara cauzeaza tristete, lipsa energiei, ganduri suicidare, lipsa apetituuli sexual, oboseala, lipsa sperantei, ganduri negativiste.

Clipele de manie se caracterizeaza prin seznatie de neliniste, ganduri multe ce se suprapun cu viteza, fericire puternica, libido crescut, creativitate maxima si deziluzii de grandoare.

Exista idei preconcepute legate de ciclul dintre depresia bipolara si mania bipolara. In sensul ca depresia este considerata rea si mania este privita drept etapa mai buna. Insa, desi mai placuta pentru cel care sufera de tulburare bipolara, si mania cauzeaza probleme majore.

Desi o dispozitie de fericire acuta si o crestere a creativitatii pot parea bune, persoanele ce sufera de tulburare bipolara se pot pune in pericol, pot deveni violente, agresive. Daca depresia bipolara ii tine intr-o stare de tristete profunda, mania poate crea halucinatii, credinte ca au super-puteri, flirturi periculoase, sofat periculos, dezvoltarea unor adictii periculoase.

Atat depresia bipolara cat si mania bipolara sunt extrem de obositoare pentru persoana ce sufera de boala bipolara.

Simptomele exacte ale unui bolnav de tulburare maniaco-depresiva pot varia de la individ la individ. De cele mai mule ori, exista si momente de “platou” sau momente de dispozitie obisnuita. Si de cele mai multe ori, depresia bipolara dureaza mai mult ca episoadele de manie.

Ciclul de boala bipolara cuprinde manie timp de doua saptamani si depresie timp de cinci luni. Perioadele de dispozitie normala pot dura pana la trei luni sau cinci luni. De multe ori, poate dura si pana la doi ani, fapt ce ingreuneaza diagosticul de tulburare bipolara.

In unele cazuri, depresia bipolara si mania sunt mai putin pronuntate. Hipomania poate fi o stare ce duce la performante ridicate si reusite (se crede ca multe genii au suferit de manie, inclusiv Van Gogh). In acest caz, depresia bipolara poarta denumirea de distimie.

Pot exista in tulburarile bipolare si momente de stari mixte, denumita manie disforica, depresie agitata sau episod mixt, in care se intalnesc atat mania, cat si depresia bipolara simultan. De exemplu, pacientul poate prezenta nivel inalt de energie, ganduri multe, pline de tristete si lipsa sperantei sau oboseala si apetit sexual scazut cu optimism extrem.

Specialistii de la Health Guidance vorbesc si despre ciclotimie sau momentele in care depresia bipolara si mania nu cunosc perioade de normalitate. Pacientul oscileaza rapid de la depresie majora la manie acuta.

Atunci cand oamenii ce sufera de aceste tulburari au mai multe momente de depresie decat de manie, sunt diagnosticati cu depresia bipolara de tip 2. Tipul 1 cunoaste episoade aproximativ egale, desi este mai rar intalnit.

Se crede in acest moment ca pana la 0,8% din populatia occidentala trece prin cel putin un episod de manie, iar pana la 0,5% printr-un episod de hipomanie. Pana la 6,4% din populatie se crede a suferi de tulburare bipolara.

Desi cauzele nu se cunosc inca, se crede ca depresia bipolara si mania bipolara sunt genetice in proportie de pana la 30%. Acestora li se adauga si evolutia intr-un anumit mediu, abuziv. Trauma puternica, pierderea, abuzul sunt corelate cu tulburarea bipolara.

Studiile ce cerceteaza tulburarea bipolara au observat ca exista anumite patternuri in depresia bipolara. Perioade de depresie si anxietate marcheaza tulburarea bipolara. Episoadele mai tarzii de manie pot aparea, iar individul nu observa ce se intampla in jurul lui, prins in gandurile sale.

Acest gen de tulburare este asociata cu pacientii ce au perceptii si credinte distorsionate in care ei simt presiune intensa sau asteptari mari de la cei din jur. Criticile prietenilor si ale persoanelor iubite pot ingreuna situatia.

Oamenii de stiiinta cred ca oamenii pot deveni mai sensibili gradual, pana cand dispozitia lor se poate schimba drastic, fara declansatori emotionali. Unii dintre pacientii diagnosticati cu tulburare bipolara au avut si afectari frontal-temporale sau subcorticale, manifestate prin dificultatea de a face planuri, dificultatea de reglare emotionala sau tulburari de atentie. Fapt ce ii determina pe cercetatori sa creada ca depresia bipolara si mania apar ca un cumul de factori, atat genetici, cat si externi.

Depresia bipolara este asociata cu dezechilibre ale unor neutrotransmitatori (melatonina, de exemplu), insa nu s-a determinat daca aceste dezechilibre sunt cauzate de episoadele maniaco-depresive sau invers.

Citeste si: Importanta sanatatii mintale: 25 filme pe care trebuie sa le vezi

Foto: Guliver