Dependenta emotionala: cum te poti elibera de cel pe care crezi ca il iubesti.

Dependenta emotionala se dezvolta in copilarie, dar ar trebui abandonata la maturitate. Ca sa ai relatii sanatoase trebuie sa fii independent emotional si sa nu mai cauti tot sprijinul la partener.

In ziua de azi, tot mai multi oameni devin constienti de faptul ca sunt dependenti emotional de alte persoane. Acesta este primul pas catre libertate. Ca sa traiesti liber, trebuie sa stii sa te eliberezi de dependenta emotionala. Dependenta emotionala inseamna dependenta pe care o experimentezi fata de ceva exterior. De fapt, ca sa te simti libera, trebuie sa gasesti satisfactia in prezenta sinelui.

Dependenta emotionala are multe forme

Dependenta emotionala poate lua multe forme, iar la baza lor sta faptul ca esti in cautarea unei impliniri pe care crezi ca ti-o poate oferi cineva sau ceva extern tie.

O persoana poate fi dependenta emotional de mancare, droguri, alcool sau serviciu, noteaza Outofstress.com. Dar, de obicei, este vorba de nevoia de a avea un partener care sa iti satisfaca nevoile de siguranta, aprobare si apreciere. Dependenta emotionala nu este ceva neobisnuit in relatiile de cuplu. Dar orice forma de dependenta duce la o forma de sclavie, care, in final, poate ajunge la nesiguranta, depresie, singuratate sau lipsa aprecierii de sine. Asadar, nu e buna.

Multe femei raman langa un barbat nu pentru ca il iubesc, ci pentru ca sunt dependente emotional de acesta. Dar, ca sa te simti bine cu tine insati, trebuie sa nu mai fii dependenta emotional de partenerul tau. Si exista cateva metode prin care te poti elibera de cel pe care crezi ca il iubesti, dar, daca rascolesti adanc in suflet, afli ca nu e asa.

Cum sa te eliberezi de dependenta emotionala

1. Constientizeaza teama din spatele dependentei tale

Copiii sunt dependenti de parintii lor si, pana la un punct, e firesc. Dar multi dintre noi continua sa fie dependenti ca adulti, pentru ca nu stiu cum anume sa scape de dependenta. Poate ca o faci inconstient, asa ca e important sa constientizezi ca inca esti prinsa in aceasta “capcana” emotionala. De obicei, cea mai mare teama care sta in spatele dependentei emotionale, este cea de a fi doar tu cu tine. Asa ca incerci sa iti distragi atentia de la tine, iar factorul care iti distrage atentia de la tine devine factorul dependentei emotionale. In cazul de fata: un barbat.

2. Nu te mai teme de singuratate

Ti-e frica sa petreci timp cu tine si incerci sa fugi de tine insati, ocupandu-ti timpul si mintea cu “el” sau cu tot felul de distractii. Pentru ca te temi sa “fii”, incepi sa “faci” tot felul de lucruri. Secretul eliberarii de dependenta emotionala este sa vezi ca ceea ce cauti se afla, de fapt, in tine. Doar tu iti poti indeplini nevoile.

Dependenta si faptul ca te simti incompleta sunt cauzate de faptul ca vrei sa gasesti implinirea in locul gresit. Poate ca, la inceput, cand stai doar tu cu tine, te simti inconfortabil sau te temi. Dar asta se intampla doar pentru ca esti obisnuita sa fugi de tine insati, in loc sa te confrunti cu propriile ganduri. In timp, te vei obisnui cu tine.

3. Afla cine esti

Cei mai multi oameni habar nu au cine sunt ei, de fapt, De aceea, suntem dependenti de o imagine de sine care ne da un sens in viata. De multe ori, imaginea de sine este completata de cei din jur si in special de partener. De fapt, principala cauza a dependentei emotionale este imaginea negativa de sine pe care ti-ai format-o. De aceea esti dependenta emotional de el, pentru ca vrei ca el sa iti dea plus valoare.

Ca sa fii libera emotional, trebuie sa afli cine esti tu, de fapt, dincolo de toate imaginile de sine pe care mintea ti le creeaza. Nu esti nici o idee, nici o imagine – toate acestea sunt concepte. Cand vei afla cine esti, vei avea o identitate de sine. Esti cumva doar un om?

4. Nu inlatura brusc sursa dependentei tale emotionale

Cei mai multi oameni, cand realizeaza ca sunt dependenti emotional, alunga factorul care le creeaza dependenta cu forta. Ca sa nu ajungi sa iti inlocuiesti partenerul cu un altul fata de care sa dezvolti aceeasi dependenta, nu te grabi! Cu cat vei invata mai bine cine esti, cu atat vei deveni mai independenta. De-abia atunci poti lua decizia despartirii in cunostinta de cauza si asumat. Daca realizezi ca nu il iubesti, ci doar esti dependenta emotional de el, vei pleca fara ezitari si fara riscul de a ajunge curand in aceeasi situatie.

Ca o concluzie, daca vrei sa scapi de dependent emotionala si de partenerul langa care stai din conjunctura, cauta sa afli care iti sunt cele mai mari temeri si umple singura aceste goluri, petrecand timp cu tine insati si cunoscandu-te cat mai bine!

FOTO: Guliver

Citeste si: Il iubesti sau esti dependenta de iubit?