Cum te prezinti la un interviu

Ai avut deja prima victorie: CV-ul tau a convins si esti invitata la o intrevedere cu potentialul tau viitor angajator. Acum trebuie sa te pregatesti pentru pasul cel mare, dar nu stii cum te prezinti la un interviu. Invata din trucurile de mai jos, pe care ni le impartasesc chiar specialistii in domeniu!

Iti este teama de intrebarile-capcana si vrei sa te asiguri din timp ca vei oferi cele mai bune raspunsuri? Expertii de la Idealist Careers te invata cum sa lasi o buna impresie la aceasta intalnire profesionala si cum sa te asiguri ca vei fi deasupra celorlalti candidati.

Cum te prezinti la un interviu: scurt ghid profesional

Ia in calcul nevoile angajatorului

Cum te prezinti la un interviu? Nu te duce niciodata fara sa te pui in tema cu caracteristicile postului pentru care ai aplicat. Citeste-le de mai multe ori si detecteaza nevoile angajatorului. Pentru fiecare dintre acestea incearca sa completezi cu una dintre abilitatile tale, astfel incat sa ii demonstreazi intervievatorului ca tu esti omul potrivit.

Leaga-te de fostele joburi unde ai avut activitati asemantoare si umple spatiile goale cu dorinta de a invata si de a munci. Cu siguranta cel din fata ta va aprecia pasiunea de care dai dovada!

Cauta informatii despre firma la care ai aplicat

Exista unii angajatori care isi prezinta din primele cuvinte firma, dar mai exista si aceia care te intreaba pe tine ce stii despre compania respectiva. Pentru acestia trebuie sa te pregatesti, asa ca este bine sa faci o cercetare completa, din timp. Te poti duce chiar cu cateva notite la intalnire pentru a le demonstra ca te intereseaza cu adevarat sa faci parte din echipa lor.

Cum te prezinti la un interviu cand auzi intrebarile-capcana?

Unele dintre cele mai mari provocari ale unui interviu le reprezinta intrebarile-capcana. Chiar si oamenii cu experienta au gresit in acest punct al intalnirii.

Iata cateva dintre acestea si ce raspunsuri trebuie sa oferi!

 • Poti sa imi spui mai multe lucruri despre tine?

Cum te prezinti la un interviu in doar cateva propozitii? Fa un rezumat al pregatirii tale profesionale, al reusitelor si al obiectivelor.

 • De ce vrei sa lucrezi pentru compania noastra?

Spune-i intervievatorului ca simti ca te potrivesti in acea firma. Ca obiectivele si pasiunile tale se incadreaza in nevoile pe care le are firma in prezent.

 • De ce iti doresti acest post?

Demonstreaza-i celui din fata ta ca nu ai aplicat intamplator pentru acel post, ci ca iti doresti sa il obtii. Deschide din nou tema legata de pasiunile tale si de domeniul in care iti doresti sa te extinzi pe viitor.

 • Care sunt punctele tale forte? Dar cele slabe?

Daca prima intrebare este mai usoara, a doua te poate face sa te intrebi cum te prezinti la un interviu fara sa aduci in prim plan defectele tale. In primul rand, nu spune ca nu ai puncte slabe, iar in al doilea rand nu pune accent pe faptul ca muncesti prea mult ori ca esti perfectionista. Specialistii in domeniul HR cunosc deja aceste trucuri si nu mai sunt impresionati. Spune un punct slab (de exemplu, legat de organizare), apoi subliniaza faptul ca te concentrezi sa imbunatatesti acest lucru.

Pregateste cateva intrebari

Nu te duce la interviu fara sa pregatesti din timp cateva intrebari pentru cel din fata ta. Incearca sa afli mai multe lucruri despre posibilul angajator si despre postul pe care il ofera. Nu ezita sa pui intrebari atunci cand esti curioasa. Astfel ii vei demonstra intervievatorului ca esti interesata de noul job.

Cum te prezinti la un interviu: DOS and DON’TS

Ce sa faci:

 • prezinta-te cu cateva minute mai devreme la interviu;
 • tine minte numele persoanelor cu care urmeaza sa te intalnesti;
 • cere sa ti se explice atunci cand nu intelegi intrebarea;
 • asigura-te ca raspunsurile tale sunt complete si ca nu lasa urme de indoiala;
 • poti sa iei o pauza daca simti ca trebuie sa te gandesti mai mult.

Ce sa NU faci

 • nu te astepta ca intervievatorul sa stie chiar tot ce scrie in CV;
 • nu incerca sa detii monopolul discutiei;
 • nu implora pentru jobul respectiv;
 • nu aduce in discutie beneficiile si salariul de la primele cuvinte;
 • nu te imbraca sport ori vulgar;
 • nu folosi parfumuri cu arome puternice si nici nu te machia intens.

Acum ca stii cum te prezint la un interviu, citeste si 10 lectii dure in cariera pe care trebuie sa le inveti pana in 30 de ani.

FOTO: Guliver