tocuri inalte

Stiai ca sunt sute de mii de terminatii nervoase la nivelul picioarelor si nu mai putin de 28 de oase se gasesc in aceste zone, adica 13,5% din structura osoasa a corpului? Cu asa incarcatura senzoriala, iti dai seama ce activitate si ce la ce soc iti expui picioarele cand porti tocuri inalte? Sa-ti mai spun ca zilnic facem cateva mii de pasi?

Statistic, 90% din femeile care poarta tocuri inalte, spune beauty-tipszone.com, sufera de o forma minora sau mai complexa de durere de picioare, de vene varicoase sau de sindromul picioarelor obosite.

Cand purtam tocuri inalte, asupra talpilor se executa o presiune suplimentara greutatii si asta duce la modificarea pozitiei spatelui, de cele mai multe intr-o directie nesanatoasa pentru coloana.

Porti zilnic tocuri inalte?

Schimba centrul de greutate

Incaltamintea cu tocuri afecteaza coloana vertebrala si slabeste rezistenta picioarelor, din cauza presiunii exercitate asupra lor. Acest efect advers apare aproape sigur daca porti pantofi cu toc incomod zilnic si stai mult in picioare.

Favorizeaza osteoartrita

Este vorba despre incaltamintea tip stiletto, care degradeaza cartilajul de la genunchi. Purtati des, pantofii stiletto favorizeaza osteoartrita – o boala degenerativa a articulatiilor –, au descoperit oamenii de stiinta la Universitatea Harvard.

Distruge genunchii

Studiile de specialitate au scos la iveala ca daca mergi in ritm alert cand esti incaltata cu pantofi cu tocuri inalte sau alergi iti distrugi genunchii. Chiar si daca este vorba despre un sprint scurt, pana la metrou sau la taxi.

Tocurile mai inalte de 5 centimetri sunt nesanatoase

Daca ai inceput sa ai probleme cu picioarele, evita incaltamintea cu tocuri mai inalte de cinci centimetri. Tocurile mai joase ofera talpilor o pozitie confortabila in timpul mersului. In plus, cand porti inaltaminte mai joasa, gleznele tale nu se inclina puternic spre interior, iar presiunea pe muschi nu este asa de mare, cat sa distruga rezistenta incheieturilor.

Degetele incep sa doara

Pentru ca mergi pe varfuri cand esti incaltata cu pantofi cu tocuri inalte, degetele incep sa doara si, ca sa poti inainta acestea se curbeaza si se strang. Adica un efort in plus la mers. Nu trebuie sa renunti sa mai porti pantofii preferati, ci sa-i incalti mai rar.

Poti sa fii eleganta si fara tocuri. Inspira-te de la Victoria Beckham!

Foto: Guliver