Cel mai mare muzeu in aer liber

Daca ar fi sa dau crezare credintei conform careia traim mai multe vieti, atunci pot afirma cu incredere, ca la un moment dat am vietuit intr-o casa care se afla pe o strada din Roma. Capitala Italiei m-a primit cu bratele deschise ca si cum nu as fi fost o simpla turista, ci un copil ratacitor intors dintr-un drum lung. 

Am inceput vizita pe taram italienesc cu Colosseumul. Impresionanta cladire care gazduia pe vremuri lupte cu gladiatori si animale poate fi vizitata acum si in interior. Turistii pot folosi intrarea din spate pe care o foloseau luptatorii si prizonierii si pot vedea celulele in care acestia erau tinuti inainte de inceperea bataliei. Pentru a evita coada care se formeaza la intrare iti poti rezerva din timp un bilet de acces pe www.rome-museum.com si poti alege pentru un plus de senzatii un tur nocturn al arenei. Tot pe intuneric poti vizita Muzeul Vaticanului si Capela Sixtina. Muzeul Vaticanului este unul dintre cele mai importante complexe culturale din intreaga lume. El gazduieste obiecte de arta din Perioada Egipteana pana la Renascentism. Sectiunea mea preferata a fost Capela Sixtina. Acolo am avut ocazia sa admir minutioasele picturi realizate de Michelangelo care s-a transformat peste noapte din sculptor intr-un pictor talentat. Inainte ca acesta sa recreeze pe tavanul capelei cele noua episoade din Cartea Genezei, pe perete era pictat un cer simplu, albastru, presarat cu stele aurite. Astazi, picturile realizate pe durata a patru ani, strajuiesc alegerea unui nou papa. In functie de perioada de timp pe care o petreci in Roma, iti recomand sa vizitezi de asemenea si Columna lui Traian, Pietele Navonna, di Spagna, Venezia si Fontana di Trevi.

Cum plimbarile lungi ajung sa-mi trezeasca o pofta teribila de mancare, am hotarat sa merg rapid spre Trastevere. Aflasem de la niste localnici ca aceasta este zona perfecta pentru o cina linistita si pentru a vedea o alta fata a Romei, una care a scapat neatinsa de progresul tehnologiei si ale carei cladiri pastreaza elemente din arhitectura medievala. Pe strazile din apropierea Tibrului gasesti mai multe restaurante cu preturi rezonabile  si poti alege o masa afara pentru a-ti face o idee despre felul de a fi al localnicilor. Iti place sa mergi la cinema chiar si atunci cand esti intr-o tara straina? In aceasta zona ai un cinematograf pentru vorbitorii de alte limbi decat cea italiana. Preferi sa savurezi un cocteil multicolor sau o cafea aromata dupa o masa copioasa? Atunci alege unul dintre zecile de baruri construite recent, dar decorate cu mobilier antic pentru a fi in ton cu restul cladirilor.

Daca primele zile le dedic de obicei familiarizarii cu orasul, ulterior imi pastrez timp si pentru o placere tipic feminina: shoppingul. Iti recomand sa-ti rezervi cel putin o zi in care sa ajungi la Castel Romano Designer Outlet. Acest complex de magazine este situat in afara Romei, pe Via Pontina si vei descoperi acolo o multime de branduri celebre precum Adidas, Burberry, Calvin Klein, Diesel, Etro, Guess, La Perla, Nike, Patrizia Pepe, Roberto Cavalli, Salvatore Ferragamo si Valentino. Si daca iti doresti sa porti proaspetele achizitii intr-un loc cu adevarat special, atunci trebuie sa incercuiesti pe harta ta Via Veneto. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute (si cele mai scumpe) strazi din Roma. Un film clasic al anilor ’60, “La Dolce Vita”, regizat de Federico Fellini, a fost turnat aici folosind in special localurile “Cafe de Paris” si “Harry’s Bar”.

Text: Andreea Raicu Foto: www.sxc.hu