Nu judeca o carte dupa titlu

Am descoperit in urma cu multi ani ca tristetea nu merge tratata cu veselie. Daca treci printr-o pasa proasta, un grup de oameni care rad incontinuu si fac glume desucheate nu te vor scoate din ea, ci te vor adanci si mai mult. De aceea imi plac foarte mult cartile cu umor negru care indeamna la optimism prin idei care pot parea la prima vedere bizare.

“Magazinul de sinucideri” este genul de carte care “te scoate din impas”. Am deschis-o intr-un weekend in care nu se intrevedea nicio raza pe cer si am inchis-o cateva ore mai tarziu stand pe o banca intr-un parc. Personajele ei se impart in doua categorii, cele care doresc sa-si puna capat vietii intr-un mod elegant si cele care traiesc facand o afacere din nefericirea primei grupe. Intre aceste doua tipologii se afla Alan, un baietel care incearca sa salveze ambele tabere cu optimismul lui. El strica obiectele aducatoare de moarte care se vand in magazinul de sinucideri si insufla parintilor sai noi idei de afaceri care nu mai grabesc sfarsitul clientilor. Universul lui este ca o carte de desenat ce are doar contururi negre si spatii albe pe care el le umple cu culori optimiste. Intrebarea e ce va face cand cartea se va termina? Va incepe o alta sau se va transforma intr-o parte integranta a ei?

Cartea este publicata de editura Allfa in colectia Strada Fictiunii si este disponibila pe site-ul librariei Diverta (www.dol.ro) la pretul de 14,38 lei.  

Text: Diana Marasoiu