Cowboy cu gloante adevarate in costum de hartie

Imi plac filmele in care exista un narator. Mi se pare ca doar asa pot vedea in totalitate lumea creata de autor. Altfel ar exista portiuni goale pe care le-as umple cu imaginile mele, iar universul n-ar mai apartine doar unui singur om ci ar fi un hibrid care n-are legatura cu niciuna dintre realitati. In plimbarea mea prin expozitia dedicata lui Ion Barladeanu, narator mi-a fost Carmen Lidia Vidu, cea care s-a ocupat de intreaga poveste (instalatie mi se pare un cuvant prea ingineresc). Carmen l-a cunoscut pe Nea Ion la semafor pe Magheru. “Il vazusem la stiri, la TV. Stiam asa si asa cine este. Parea un tip foarte sarac si ma enerva faptul ca tot incerca sa-i dea cainelui meu cele cateva bucati de carne pe care le cumparase de la alimentara. Cainele meu avea ce sa manance, Nea Ion parea sa aiba mai multa nevoie. Apoi am aflat ca lui nu-i prea  place mancarea. M-a invitat sa-l vizitez, ca sa-mi arate lucrarile lui. A specificat totusi sa nu vin neinsotita la el, nu se cuvine.”, povesteste Carmen pe tumblr ei (http://carmenvidu.tumblr.com/).

Si de la prima intalnire la prima sedinta foto si la prima expozitie a lui Carmen n-a mai fost decat un pas. Ea a remarcat dragostea lui Nea Ion pentru cowboy din colajele pe care le facea in anii ’80 si a aflat ca Nea Ion si-ar fi dorit tare mult sa joace in filmele western. Asa ca s-a hotarat sa-l distribuie intr-un rol de-o zi. Impreuna cu fotograful Barna Nemethi l-au surprins pe artist in 20 de ipostaze diferite in care el poarta un costum inedit de cowboy creat de Razzcraft. Costumul este confectionat dintr-o hartie speciala care imita foarte bine textura unui material, iar braul cu gloante este adus de Carmen la cererea expresa a lui Nea Ion. Ce fel de cowboy ar fi acela fara arme si gloante, nu? La sedinta foto nimeni nu a fost nevoit sa-i dea indicatii. Artistul a intrat natural in pielea personajului mult visat si a marturisit la sfarsit ca s-a simtit precum Monica Columbeanu. Si apropo de noutati, nea Ion nu s-a oprit din creat. El realizeaza acum colaje cu imagini decupate din ziarele prezentului. Personajele lui preferate sunt Mugur Mihaiescu, Corneliu Vadim Tudor si Stefan Banica Jr.. In plus, in fiecare zi o suna pe Carmen sa-i citeasca horoscopul: al ei, al lui si al lui Dan Popescu (proprietarul galeriei H’art si cel care l-a descoperit pe Barladeanu).

Daca vrei sa vezi cele 20 de imagini realizate de Barna Nemethi cu Ion Barladeanu poti merge pana pe 24 noiembrie la Institutul Francez situat pe Bulverdul Dacia la numarul 77. In ultima seara, dedicata finisajului, imaginile cu nea Ion vor putea fi cumparate de doritori contra sumei de 100 de lei. Vizitatorii pot admira pe cele zece capite din hartie taiata, realizate de sculptorul Bogdan Olariu, colajele realizate in perioada comunista de artist. In perioada 25-26 octombrie expozitia “Ion Barladeanu, cowboy-ul meu” se muta in Constanta la hotelul Iaki in cadrul KulturFEST.

Text: Diana Marasoiu Foto: Florin Ghioca