Mituri despre epilarea definitiva cu laser

Inainte de a face epilare definitiva cu laser, mi-a fost teama de reactiile adverse care ar putea sa apara. Cea mai mare dintre ele, de care am citit pe mai multe forumuri, este ca in urma unei astfel de proceduri risti sa faci cancer. M-am intrebat daca aceasta informatie face parte din categoria mituri despre epilarea definitiva cu laser sau daca, intr-adevar, exista temeiuri pentru ceea ce se gaseste pe internet.

Un jurnalist trebuie sa isi verifice mereu informatia din mai multe surse, asa ca, pe langa informatiile gasite in presa internationala si de la noi, am discutat cu mai multi specialisti in domeniu. Am intrebat mai multi medici dermatolog care sunt cele mai frecvente mituri despre epilarea definitiva cu laser si daca sanatatea poate avea de suferit in urma unei astfel de proceduri.

Ce efecte adverse pot sa apara

Toti specialistii cu care am vorbit mi-au explicat ca efecte adverse dupa aceasta metoda de indepartare a firelor de par nedorite pot sa apara, dar nu sub forma de cancer, este o exagerare, ci ca iritatii locale, rani si in cazuri foarte grave arsuri. Insa aceste cazuri sunt izolate si neplacerile apar, de obicei, in cazul persoanelor care fac epilare definitiva cu laser in conditii de igiena precara si care nu aleg medici dermatologii sau specialisti care sa efectueze corect procedura, ci angajati din saloane de infrumusetare, unde personalul, deseori, nu este bine pregatit pentru a face epilare definitiva.

Aceste mituri despre epilarea definitiva cu laser sunt demontate de medicii dermatologi

Filis Demirgean, medic dermatolog la clinica Elos Skin & Laser Center, din Bucuresti, este cea care m-a acompaniat in timpul celor sase sedinte de epilare definitiva si mi-a explicat ca impulsurile GentleMax Pro, cel mai performant sistem de fotoepilare, care integreaza puterea laserelor Alexandrite si ND:Yag, nu sunt absorbite decat de pigmentii de la suprafata pielii. Lumina nu trece mai mult de un milimetru-cel mult doi milimetri de la suprafata pielii, asa ca nu exista riscul de cancer.

Filis a fost de un real ajutor in tot acest proces, pentru ca a testat pe propria ei piele ce inseamna epilarea definitiva cu laser si mi-a anticipat de fiecare data intrebarile, astfel ca nu am simtit niciodata ca imi pun sanatatea in pericol. Dimpotriva! Nu mai am foliculita, iar acest lucru a fost observat de toti cei care ma cunosc, pielea e mult mai fina, iar firele de par sunt mai subtiri si cresc mult mai greu. Iar daca un medic dermatolog are incredere sa testeze pe el ceea ce recomanda, eu sunt convinsa ca riscurile la care m-am expus sunt minime!

Argumentele pro epilare cu laser

Desi am terminat cele sase sedinte de epilare definitiva cu laser standard, eu o sa mai am nevoie de cateva in plus. Cu toate acestea, sunt extrem de multumita de rezultate, pentru ca asteptarile mele in ceea ce priveste aceasta procedura au fost foarte mici si nu am crezut ca o sa ajung vreodata la aceste rezultate minunate. Pentru cei care se lovesc de probleme asemanatoare cu ale mele, pilozitate excesiva pe tot corpul, foliculita, senzatia ca pielea este mereu uscata, epilarea definitiva cu laser este cea mai buna solutie. Cel putin asta cred eu, dupa ce am testat aproape tot ce e nou in acest domeniu pe piata.

Cand este contraindicata aceasta procedura

„Fotoepilarea este aplicabila pentru orice zona a corpului unde exista pilozitate, limitarile fiind impuse de modificari locale asociate, asa cum ar fi inflamatia, infectiile locale sau prezenta, de exemplu, a unor formatiuni pigmentare nevice foarte mari (nev Becker), tatuaje, spune Alice Sapca, medic dermatolog la Elos Skin& Laser Center.

Si tot ea continua: „In cazul gravidelor, procedura de fotoepilare este contraindicata, la fel ca si in cazul femeilor aflate in perioada de alaptare, avand in vedere ca nu exista studii clinice care sa infirme riscul pentru fat/copil. De asemenea, procedura este contraindicata in cazul persoanelor cunoscute cu afectiuni cutanate fotosensibilizante (lupus cutanat, eruptie polimorfa la lumina) sau care au sensibilitate la frig sau caldura (urticaria a frigore, crioglobulinemie, urticaria la caldura). Un risc semnificativ se inregistreaza si in cazul persoanelor aflate in tratamente cu medicamente fotosensibilizante, mai ales cele cu retinoizi (Roaccutan), cand pocedura de fotoepilare nu poate fi realizata“.

Daca ti se pare interesant acest articol cu mituri despre epilarea definitiva cu laser, te poate interesa si: Epilarea definitiva cu laser doare? Concluzii dupa a doua sedinta!

Foto: Guliver/Flavia Ana Parpala