Art Safari Bucuresti

Moda, trenduri, efervescenta urbana, alaturi de natura, traditii si 100 de ani de arta romaneasca – acestea sunt cuvintele-cheie care insotesc Art Safari Bucuresti, editia 2018, un eveniment special, dedicat artei autohtone.

Art Safari Bucuresti
Mircea Cantor, Anthroposynaptic (Dior/Bihor), 2018 Broderie pe piele

Timp de 10 zile, intre 11 si 20 mai, in Piata George Enescu, din Bucuresti, poti admira operele ce poarta semnatura Brancusi, Ghenie, Tonitza, Grigorescu si arta din colectiile Louis Vuitton, BCR, intr-un pavilion expozitional spectaculos. Iata lucrarile si activitatile care nu trebuie ratate la Art Safari Bucuresti!

1. Lucrarea Anthroposynaptic Dior/Bihor – Mircea Cantor

Ce au in comun reumita casa de moda de lux Dior si judetul Bihor? Aflam de la artistul Mircea Cantor, care a creat o lucrare special pentru editia 2018 Art Safari Bucuresti, in care moda se impleteste la propriu cu arta. Lucrarea in oglinda este compusa dintr-o vesta Dior colectia toamna-iarna 2017, cadou din partea Dior pentru artist, dar si un cojoc binsenesc din Bihor. Daca vrei sa descoperi si alte lucrari ale cunoscutului artist, nu rata si Anthroposynaptic – lucrare aflata in colectia Louis Vuitton Fondation – camasi traditionale de barbat si femeie din Maramures.

2. Natura Californiei, prin ochii lui Marius Bercea

Prin parteneriat cu galeria Blain Southern din Berlin, artistul clujean Marius Bercea va expune, de asemenea, o pictura de mari dimensiuni, inspirata din arhitectura si peisajele naturale californiene – Physics for the Liminal Training (2017), ulei pe panza, asupra careia merita sa te opresti si sa lasi imaginatia sa pluteasca.

3. Instalatia artistului german Clemens Behr

Anul acesta, printre invitatii din cadrul Programului International, se numara si artistul german Clemens Behr, care va realiza o instalatie exterioara, cu sprijinul Ambasadei Germaniei in Romania. Artistul de renume international este recunoscut pentru explorarea intensa a spatiilor publice, folosind materiale precum lemnul si cartonul, iar lucrarile sale de arta sunt in mare parte o improvizatie artistica, al caror nucleul este principiul colajului. Clemens Behr produce instalatii uriase, sculpturi de perete si sculpturi din ramasite, deseuri de pe strazi, obiecte si materiale refolosibile in general. Vrei sa vezi ce va crea la Art Safari in acest an? Viziteaza pavilionul din Piata George Enescu.

4. La scoala, de Ciprian Muresan

Artistul Ciprian Muresan va expune o instalatie ce are la baza banci scolare din lemn, ale caror tablii au fost inlocuite cu placi de alama – Untitled (2016). Placile sunt gravate cu diferite scene din capodopera secolului al XV-lea, „Cultul Mielului” – Jan si Hubert Van Eyck.

5. Arta prin ochii lui Ceausescu

Expozitia „Altceva despre Ceausescu” dezvaluie, in premiera nationala, ce fel de arta era in casa lui Nicolae Ceausescu. Pentru scurt timp, in mijlocul Capitalei, vor putea fi admirate cele mai de seama lucrari celebre, printre care opere de Stefan Luchian, Octav Bancila, Gheorghe Petrascu, Camil Ressu si Iosif Iser.

6. Art Safari Bucuresti: sunt expuse opere din tezaurul BCR

Daca la editia Art Safari Bucuresti din 2016, vizitatorii care au trecut pragul Palatului Dacia Romania au putut admira o lucrare importanta din colectia de arta BCR, Fetita cu fundita – Nicolae Tonitza, anul acesta, BCR expune 50 de pictori impresionisti din colectia proprie de arta: Nicolae Tonitza, Thedor Pallady, Ion Tuculescu, Corneliu Baba, Camil Ressu, Horia Bernea si multi altii.

7. Surpriza editiei – Brancusi

Nu rata cea mai valoroasa lucrare din cadrul Art Safari Bucuresti si anume o lucrare de Constantin Brancusi, imprumut de la un colectionar privat, unul dintre partenerii internationali ai Art Safari Bucuresti de anul acesta.

8. Arta de tip performance

Indragostit de performance, Hervé Mikaeloff, curatorul expozitiei de arta contemporana din cadrul Art Safari Bucuresti – Pavilionul Central „Art on Stage” –, invita publicul sa ia parte la actul creatiei. O scena va fi instalata in cadrul Pavilionului Central, unde lucrarile si artistii devin actori. „Obiectivul meu este sa desenez o harta a creatiei artistice romanesti, fara a pretinde ca arat tot, si de a ridica intrebari, mai degraba decat a oferi raspunsuri“, promite Hervé Mikaeloff, curator al Louis Vuitton Fondation, cu o larga experienta internationala in organizarea de expozitii.

9. Arta pe intelesul copiilor

Programul Art Safari Kids 2018 este dedicat copiilor cu varste cuprinse intre 3-12 ani si ofera ateliere de creatie pentru cei mici, dar si pentru intreaga familie, precum si tururi ghidate pe un traseu al expozitiei redesenat pentru copii. Accesul pentru copiii pana in 12 ani este gratuit, daca sunt insotiti de un adult.

10. Tur privat

Daca vrei sa traiesti o experienta speciala, alege un tur interactiv. Timp de o ora, ghizii Art Safari iti vor dezvalui povestile celor mai importante lucrari ale artistilor. Tururile pot fi personalizate si se pot tine atat in limba romana, cat si in limba engleza, iar pentru o experienta cat mai placuta, la tururi pot participa grupuri de maximum 10 persoane. E nevoie insa sa te programezi din timp.

Citeste si: Familia monoparentala, un subiect ce nu mai poate fi ignorat.

Foto: PR