periuta de dinti electrica beneficii

Exista aproximativ atatea tipuri de periute cate tipuri de paste de dinti. Utilizarea periutelor electrice in locul celor manuale este controversata, deoarece s-a demonstrat ca nu exista diferente semnificative intre periuta de dinti electrica si cea manuala in ceea ce priveste capacitatea de a indeparta placa bacteriana si de a preveni boala parodontala.

Dr. Andra Custura (www.andrasmile.ro), medic stomatolog iti spune ce varianta este mai buna pentru tine. “Indiferent daca pacientii opteaza pentru o periuta de dinti electrica sau manuala, important este ca aceasta sa asigure o curatare eficienta a dintilor. Periajul joca un rol esential pentru pastarea sanatatii dentare, de aceea alegerea periutei potrivite este o etapa foarte importanta”, explica medicul stomatolog Andra Custura.

Beneficii

“Consider ca cea mai buna periuta de dinti este cea preferata de fiecare pacient in parte. Anumite persoane nu apreciaza vibratiile specifice periutei electrice, pe cand altele se acomodeaza mai mult cu acest tip, fiind chiar mai usor de utilizat pentru cei fara dexteritate sau cu mobilitate limitata (pentru persoanele care sufera de artrita, de exemplu )”, spune Dr. Andra Custura.

De ce sa alegi periuta de dinti electrica?

Are temporizator

Periutele electrice sunt dotate cu un temporizator, astfel incat sa fii sigur ca te speli pe dinti suficient de mult, respectiv cel putin 2 minute. Este nevoie de cel putin 30 de secunde petrecute pe fiecare sfert de dantura pentru a te asigura ca dintii sunt sanatosi si ca periajul a fost realizat corect.

E mai blanda cu dantura

Periajul prea puternic poate sa distruga smaltul dintilor, ducand la sensibilitate la frig si alti stimuli, astefel ca rotatiile periutei sau vibratiile acesteia iti vor curata dintii insa nu vor pune presiune pe dantura ta. Periutele electrice pot curata mai bine placa dentara decat cele manuale, designul lor oferind posibilitatea folosirii lor chiar si in cele mai inguste spatii.

E ecologica

Capetele periutelor normale nu se schimba, asa ca acestea trebuie aruncate cu totul. In cazul celor electrice, se schimba doar partea superioara, suportul ramanand mereu acelasi. Cele traditionale sunt de cel putin 14 ori mai poluante decat celelalte, in functie de cat de des sunt schimbate.

Avantajele periutei manuale

Costul

In ceea ce priveste periutele de dinti manuale, raportul calitate-pret este excelent si acestea se gasesc la orice magazine.

Usor de utilizat de catre cei mici

Chiar si copiii mici pot folosi periutele manuale eficient, odata ce stapanesc tehnica de curatare corecta a danturii. Acestea sunt mai sigure si protejeaza dantura celor mici, spre deosebire de cele electrice care le pot provoca rani.

Transport

Periuta manuala este mica si mai usor de transportat in calatorii decat periuta de dinti electrica.

“Recomandarea mea este sa folositi periuta manuala dimineata si seara periuta electrica sau invers cum preferati, important este sa folositi ambele tipuri pentru ca fiecare are dezavantajele si avantajele sale. Indiferent de periuta, este esential ca pacientii sa stie faptul ca trebuie sa o aleaga pe cea cu peri moi, deoarece perii duri pot produce retragerea gingiilor. Perii moi sunt flexibili si curata eficient zona de la baza dintilor, fara a afecta gingia. De asemenea, dimensiunea periutei trebuie sa fie potrivita varstei celui care o utilizeaza. Pentru copiii pana la doi ani, periuta trebuie sa aibe capul de 15 mm; pentru copiii intre 2 si 6 ani, capul periutei poate avea 19 mm; pentru copiii,intre 6 si 12 ani, dimensiunea este de 22 mm; iar dupa varsta de 12 ani, periuta poate avea capul de 25 mm lungime”, adauga Dr. Andra Custura.

Intr-un studiu de caz facut pe 16.000 de pacienti s-a constatat ca mai mult de 80% dintre cei care au folosit ambele tipuri de perii le prefera pe cele electrice dupa ce s-au invatat cu folosirea lor si si-au insusit o tehnica de periaj corecta. Odata aleasa periuta, nu uita sa o schimbi sau sa ii schimbi capatul o data la trei luni!

Citeste si: “Tu cum te speli pe dinti? 5 greseli des intalnite”!

Foto: iStockphoto