Targul Gaudeamus 2015

Intalniri cu scriitori de prima mana ai literaturii romane si internationale, lansari de carte mult asteptate, audiobook-uri care vor captiva, cu siguranta cititorii, surprize pregatite de catre edituri pentru mari si mici, dar si o serie de manifestari conexe, toate pe deplin aromate cu ceai si muzica buna, se vor regasi la editia Gaudeamus 2015, care incepe astazi si se incheie duminica, pe 22 noiembrie.

La aceasta editie, a XXII-a, a Targului de Carte Gaudeamus, organizat la Romexpo, Pavilionul Central, EDITURA HUMANITAS vine cu noutati atat tiparite, cat si digitale. Astfel, in cele cinci zile de targ vor avea loc lansari de carte, de audiobook-uri si intalniri cu unii dintre cei mai apreciati scriitori ai momentului.

Joi, in a doua zi de Targ, de la ora 13.30, la standul Editurii Humanitas va fi lansat volumul “Dostoievski in constiinta literara romaneasca”, semnat de Dinu Pillat, cu participarea criticului literar si publicistului Ioan Stanomir, a criticului si istoricului literar George Ardeleanu si a Monicai Pillat, poeta si fiica autorului Dinu Pillat.

Vineri, doua evenimente se vor remarca la standul Editurii Humanitas: lansarea volumelor “De trei ori in zori”, de Alessandro Baricco si “Pierdut in paradis”, de Cees Nooteboom, si a a volumului “Prietenii nostri imaginari”, eveniment ce se va bucura de prezenta celor 13 autori si care va fi urmat de o sesiune de autografe.

Lucian Boia Gaudeamus 2015Cea mai “plina” zi pentru Editura Humanitas la Gaudeamus 2015 va fi cea de sambata. Atunci, incepand cu ora 11.30, nume grele ale literaturii romane vor fi prezente la standul editurii pentru a-si lansa volumele sau pentru a prezenta recenzii ale volumelor ce urmeaza sa apara in librarii. O noua abordare a operei si creatiei eminesciene vine din partea lui Lucian Boia care, vineri, de la ora 12.00, lanseaza volumul “Mihai Eminescu, romanul absolut. Facerea si desfacerea unui mit”. Vor fi prezenti, alaturi de autor, cat si criticul literar Dan C. Mihailescu si Catalin Cioaba, cunoscut eminescolog.

Tot printre marile lansari Humanitas de la Gaudeamus se numara si  cele ale volumelor “Dialoguri de duminica. O introducere in categoriile vietii”, de Andrei Plesu si Gabriel Liiceanu (sambata, ora 13.00) si “Solenoid”, de Mircea Cartarescu (sambata, oara 14.00), ambele in prezenta autorilor.

O alta lansare importanta va fi cea a audiobook-ului “Lacrimi si sfinti”, text semnat de Emil Cioran, in lectura lui Razvan Vasilescu (ora 18.00). Un alt audiobook ce se va bucura, cu siguranta, de succes este cel al lui Grigore Lese – “Horea in grumaz. Cum au inflorit horile in glasul meu” (ora 19.00).Emil Cioran Razvan Vasilescu Gaudeamus 2015

Duminica va fi dedicata clasicilor – Mateiu Caragiale, “Craii de Curtea-Veche” si Thomas Mann, “Lotte la Weimar”, dar si jurnalului de calatorie, prin lansarea volumului Sabinei Fati “Singura pe Drumul Matasii. 80 de zile, 15 000 km, 2 500 de ani de istorie”, in prezenta autoarei, a scriitorului Gabriel Liiceanu, a presedintei ICR, Tania Radu, si a directoarei Editurii Humanitas, Lidia Bodea.

La Gaudeamus 2015 toate cartile Humanitas vor avea 10% reducere, iar editiile de colectie se vor bucura de preturi speciale valabile numai in cele cinci zile ale salonului de carte.

POLIROM si CARTEA ROMANEASCA vor participa la cea de-a XXII-a editie a Tirgului International de Carte Gaudeamus cu peste 1000 de titluri – dintre care 400 de noutati – , toate aflate la reducere (20%), precum si cu peste 100 de titluri la pretul promotional de 9,99 lei.

Autorii pe care ii poti intalni la standul Editurilor Polirom si Cartea Romaneasca sunt Radu Aldulescu, Serban Alexandru, Mircea Anghelescu, Vartan Arachelian, Emil Brumaru, Iulian Ciocan, Liliana Corobca, Daniel David, Andrei Dobos, Doina Jela, Aurora Liiceanu, Bogumił Luft, Marin Malaicu-Hondrari, George Neagoe, Eugen Negrici, Cosmin Perta, Daniel Puia-Dumitrescu, Dan Stanca, Robert Serban, Daniel Vighi, Matei Visniec si Varujan Vosganian.
Noutatile Polirom lansate la Gaudeamus 2015

Editura Poliron Gaudeamus 2015
Emil Brumaru se va afla la standul editurii pentru lansarea volumului ”Opere V. Crepusculul civil de dimineata“, cea mai recenta aparitie din colectia „Opere”, cu desene ale autorului si o prefata de Luminita Corneanu. Pe parcursul celor trei parti, „Rezervatia naturala de ingeri”, „Crepusculul civil de dimineata” si „Istoria parfumului”, Emil Brumaru incinta cu poezii mai vechi si mai noi. Ingerii, ciupercile, libelulele, fluturii, cafeaua si, mai presus de toate, femeia aduc la viata poeme uneori incarcate de umor, alteori de tristete si melancolie, de cele mai multe ori de erotism, in celebrul si fermecatorul stil brumarian.

Aurora Liiceanu isi va intalni cititorii cu prilejul lansarii volumului ”Dragostea cea veche iti sopteste la ureche. Primele iubiri“, aparut de curand in seria de autor, o carte in care vei gasi istorii despre iubiri impartasite, iubiri neimpartasite, iubiri cu final tragic sau fericit, dar si studii care enumera simptomele fizice caracteristice indragostirii.

Patru carti-eveniment aparute in „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stanescu) vor fi lansate la standul celor doua edituri: romanul recent descoperit al scriitoarei americane Harper Lee, autoarea bestsellerului  “Sa ucizi o pasare cantatoare”: ”Du-te si pune un strajer“, un adevarat fenomen editorial, cea mai discutata carte a acestui an; cel mai recent roman semnat de Salman Rushdie, o fantezie, un basm stralucitor: ”Doi ani, opt luni si douazeci si opt de nopti”, ; noul roman semnat de Elif Shafak, autoarea bestsellerului international ”Bastarda Istanbulului”: ”Ucenicul arhitectului“, o poveste plina de culori si de lumina, care se desfasoara in neuitata vreme a sultanului Soliman Magnificul, un poem de dragoste inchinat frumusetii cosmopolite a Istanbulului; fulminantul debut literar al celebrului regizor David Cronenberg: ”Mistuiti“, “un roman tulburator, infricosator, palpitant” , asa cu, l-a caracterizat Stephen King.

Noi titluri aparute in colectiile noastre de literatura romana vor fi de asemenea lansate la Gaudeamus 2015: in colectia Fiction Ltd.  ”Villa Margareta”, de Doina Jela, un roman in care fictiunea si realitatea se contopesc intr-o poveste emotionanta si tulburatoare; ”La capatul noptii“, de Vartan Arachelian, un roman reusit despre incercarea nereusita de a scrie un roman, o poveste incarcata de umor si ironie fina; in colectia Ego. Proza(coordonata de Lucian Dan Teodorovici)  un nou roman de Marin Malaicu-Hondrari, unul dintre cei mai indragiti si mai apreciati scriitori romani din tanara generatie: ”Razboiul Mondial al Fumatorilor”, o poveste pentru fiecare dintre noi; ”Un inger, un caine, o imagine”, de Serban Alexandru, un roman care, intr-o montura stilistica de mare expresivitate si reunind formule literare diverse, este si o critica, pe alocuri cu accente de pamflet, a istoriei, a mitologiei si religiei, a politicii si culturii.

polirom2

De asemenea, la standul Editurii Polirom se vor gasi si noi titluri aparute in colectiile consacrate de nonfictiune: ”Apologia parleazului“ (colectia Plural. M), o imagine a societatii romanesti actuale, creionata de antropologul Vintila Mihailescu; ”Marsilio Ficino (1433-1499) si problemele platonismului in Renastere“, lucrarea de licenta a lui Ioan Petru Culianu, ce inaugureaza cercetarea sa asupra Renasterii si a imaginarului ei; ”Amintirile colonelului Lacusteanu“ („Biblioteca Memoria. Jurnale, autobiografii, amintiri”)  publicate pentru prima data integral, in forma in care apar in manuscrisul original, cu note si indici de Rodica Pandele Peligrad, prefata de Mircea Anghelescu–, o marturie pretioasa cu privire la oamenii, obiceiurile si evenimentele din Tara Romaneasca, din primele decenii ale secolului al XIX-lea pana in 1874; ”Drumul catre libertate. Autobiografia unei refugiate din Coreea de Nord“, de Yeonmi Park, traducere de Ioana Aneci, o marturie despre forta spiritului uman si despre riscurile pe care suntem dispusi sa ni le asumam ca sa fim liberi, o carte care a devenit, imediat dupa aparitie (in septembrie 2015), bestseller international.

Cateva dintre noutatile Cartea Romaneasca

Seria de autor Gheorghe Craciun, cel mai recent proiect al Editurii Cartea Romaneasca, continua cu doua noi titluri ce vor fi lansate la aceasta editie Gaudeamus 2015: ”Compunere cu paralele inegale“, roman urmat de o addenda la pastisa „Epura pentru Longos”, prefața de Mircea Martin; ”Scriitorul si Puterea sau despre puterea scriitorului“, prefata de Caius Dobrescu. Copertele celor doua volume sunt ilustrate cu desenele originale ale autorului.

La standul GRUPULUI EDITORIAL TREI, vei gasi titluri captivante, colectii noi si reduceri substantiale. Peste 400 dintre titlurile expuse vor mai ieftine cu pana la 50%, iar peste 100 de volume vor fi vandute la Targ cu pretul de 10 lei.

Editura Trei vine la Gaudeamus cu titluri tari, unele dintre ele deja consacrate. Lisbeth Salander si Mikael Blomkvist s-au intors in ”Millennium 4”. Duoul care a incantat milioane de cititori in ”Trilogia Millennium”, scrisa de Stieg Larsson, isi uneste din nou fortele intr-un nou thriller senzational, incarcat de adrenalina: ”Prizoniera in panza de paianjen”, de David Lagercrantz.Editura Trei Gaudeamus 2015

Cum putem explica resorturile razboaielor sau ale regimurilor opresive? Care sunt cele mai solide minciuni? Gasesti raspunsurile in ”Anatomia distructivitatii umane”, de Erich Fromm, colectia Psihologie-Psihoterapie, si ”Spy the lie”, de Philip Houston, Michael Floyd, Susan Carnicero si Don Tennant, colectia Psihologie practica.

De asemenea, fiecare volum ”Lectii de viata” din colectia ”Scoala vietii” alege cate un mare ganditor si pune accentul pe acele idei ale sale care au o insemnatate profunda pentru noi, cei de astazi. Cartile din aceasta serie demonstreaza ca voci importante din trecut inca au lucruri fundamentale de transmis generatiilor actuale. Lectii de viata de la Nietzsche de John Armstrong si Lectii de viata de la Freud de Brett Kahr sunt primele doua din aceasta noua colectie.

EDITURA PANDORA M vine cu o noua colectie, PanDa, care se adreseaza copiilor cu varste cuprinse intre 2 si 12 ani. Aceasta propune o selectie de carti ilustrate, care le vor satisface celor mici atat curiozitatea, cat si dorinta de a cunoaste lumea. Primele noua titluri vor fi disponibile la Gaudeamus 2015 si le vor spune micutilor simplu, direct si sincer povesti emotionante despre imaginatie, tristete, prietenie, iubire, suparare sau relatia cu parintii si bunicii.

PanDaPandora Gaudeamus 2015Colectia Literary Fiction te asteapta la Gaudeamus 2015 cu primul volum din Tetralogia Napolitana: “Prietena mea geniala”, de Elena Ferrante, capodopera moderna a uneia dintre cele mai apreciate scriitoarele italiene, ”Prietena mea genial” este o poveste complexa si emotionanta despre doua prietene, Elena si Lila.

EDITURA LIFESTYLE PUBLISHING se prezinta la Gaudeamus cu o serie de carti care ti-ar putea oferi raspunsuri la intrebari precum: De ce nu reuseste medicina sa sorteze noianul de informatii si sa ne ofere sfaturile cele mai bune care sa dea posibilitatea oamenilor sa scape de kilogramele in plus si sa-si imbunatateasca sanatatea? Este sau nu raiul un loc autentic? Raspunsuri aflati in paginile volumelor ”Dieta Vanator – Fermier”, de Dr. Mark Liponis – colectia “Citeste sanatos”, si ”Harta Raiului” de Dr. Eben Alexander – colectia “Trebuie sa stii”.

Dincolo de noutatile editoriale care se vor bucura de lansare chiar in cadrul targului – printre acestea numarandu-se volumele “Eminescu, poem cu poem”, semnate de Alex Stefanescu, si “Cum m-am vindecat de nefericire”, de Gigi Ghinea – GRUPUL EDITORIAL ALL duce mai departe la Gaudeamus 2015 campania sociala “Cartea in asteptare”.

Proiectul initiat de Grupul editorial ALL la Bookfest 2015 incurajeaza lectura in randul tinerilor si, pentru ca nu toti cei care vor sa citeasca au bani de carti, se ofera celor care doresc sa-i ajute pe elevii si studentii care vor sa citeasca sa o faca , platind jumatate din pretul unei carti din raftul “Cartea in asteptare”. Conditia este ca, dupa ce cartea a fost platita, ea sa ramana la raft, de unde, ulterior, sa ajunga la cititorul potrivit – un elev sau un student.all

La finalul Targului, cartile ramase in raftul Cartea in asteptare vor fi donate bibliotecii Colegiului Național “Gheorghe Lazar” din Bucuresti.

Tot la aceasta editie a Targului Gaudeamus, Grupul editorial ALL pregateste o aparitie editoriala eveniment –  ”Al treilea cimpanzeu, de Jared Diamond, un excelent ajutor pentru a intelege ce inseamna sa fii om.

EDITURA LITERA iși așteapta cititorii la Gaudeamus 2015 cu o oferta editoriala bogata, reduceri de preț de pana la 75% și lansari de carte in prezența unor mari personalitați.  In plus, Litera și Uber vor asigura transportul gratuit la Gaudeamus celor care folosesc aplicația pentru prima data, doar introducand codul LITERA cand fac comanda prin aplicatie.

Printre noutațile editoriale pe care Litera le-a pregatit se numara “Lupta mea. Cartea intai: Moartea unui tata“, scrisa de Karl Ove Knausgård și distinsa cu Premiul Criticilor Norvegieni, “O cale ingusta spre nordul indepartat“, de Richard Flanagan, caștigatoarea Premiului Man Booker 2014 și “De ce eșueaza națiunile. Originile puterii, ale prosperitații și ale saraciei“, scrisa de doi dintre cei mai importanți experți din lume in domeniul dezvoltarii: Daron Agemoglu și James A. Robinson.

litera

Noile albume pentru pasionații de vinuri, calatorii, spiritualitate și dezvoltare personala  sunt cele mai potrivite alegeri pentru un cadou deosebit: “Atlasul mondial al vinului“, de Hugh Johnson și Jancis Robinson, “1000 de vinuri excelente“, dar si volume precum “Ocolul pamantului in 80 de minuni“, “Capitalele Europei“, “Cele mai frumoase orașe“, “Biblia ilustrata. Repovestita și explicata“, “Psihologie. Idei fundamentale“ sunt carti care vor trezi, cu siguranta interesul vizitatorilor targului Gaudeamus 2015.

Pentru copii, Litera Mica a pregatit cele mai noi și camptivante serii de carți Disney: “Descendenții“, “Bunul dinozaur“, “Intors pe dos“ și “Regatul de gheața“. Totodata, specialiștii in educație pot alege colecția “Academia copiilor isteți“, care ii ajuta pe cei mici sa dobandeasca principalele abilitați de invațare.

Vizitatorii standului Litera se vor bucura de reduceri de preț de pana la 75%, vouchere cu sume intre 12 și 15 lei, lansari in prezența unor mari personalitați și acțiuni dedicate copiilor.